Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Pijnbehandeling met pepers

In het SKB vinden behandelingen bij zenuwpijn plaats door middel van peperpleisters. Deze behandelingen worden uitgevoerd door de pijnconsulenten van het pijnteam. De zogenoemde peperpleister geeft medicatie via de huid af en wordt daarom ook wel huidpleister genoemd.

De pleister wordt door het pijnteam ingezet bij verschillende soorten chronische pijn die zich aan de buitenzijde van het lichaam bevinden, bijvoorbeeld:

  •    Pijn na gordelroos
  •    Aanhoudende wondpijn/littekenpijn – Uitstraling bij uw litteken na een operatie of na verwonding
  •    Pijn bij diabetes (polyneuropathie)
  •    Zenuwpijn na een amputatie, neurologische ziekten zoals multiple sclerose of na een beroerte.
  •    Zenuwpijn door medicijnen die als bijwerking zenuwen beschadigen zoals chemotherapie bij kanker.

De werkzame stof van de peper is Capsaïcine. Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit. Deze stof is het werkzame bestandsdeel van Spaanse pepers maar dan in een hoge dosering. Het is de stof die de peper het pittige karakter geeft en een branderig gevoel geeft in de mond. Capsaïcine is ongeveer 250 keer zo sterk als sambal. Er bestaat ook capsaïcine-crème. Deze crème bevat 0,25 tot 0,75% capsaïcine. De pleister bevat 8% capsaïcine en is dus veel sterker.

Bij zenuwpijn zijn de zenuwen in de huid overprikkeld. Hierdoor ontstaat vaak een branderige of schietende pijn, pijn bij aanraken, overgevoeligheid voor warmte of kou en tintelingen. De behandeling met Capsaïcine pleisters is voor mensen met zenuwpijn, waarbij bepaalde zenuwcellen overactief zijn. Anders dan oraal toegediende medicatie wordt capsaïcine niet in de bloedbaan opgenomen. De stof is alleen actief op de plek waar hij zijn werk moet doen en er zijn geen andere dan lokale bijwerkingen.

De capsaïcine in de pleister bindt zich aan de overprikkelde zenuwcellen in de huid en zorgt ervoor dat ze minder gevoelig worden voor pijn. Hierdoor worden minder pijnprikkels doorgegeven aan de hersenen en neemt de pijn af. Pijnvermindering treedt gemiddeld na 7 tot 14 dagen op. Sommige mensen ervaren het al eerder. De pijnvermindering duurt gemiddeld 12 weken. Na deze 12 weken kan, in samenspraak met u, besloten worden om de behandeling te herhalen

Huisartsen maar ook andere medisch specialisten kunnen patiënten doorverwijzen naar onze pijnpoli/pijnteam. Tijdens een consult kijken we wat er precies met een patiënt aan de hand is en of een pijnbehandeling met een peperpleister zinvol kan zijn.

Behandeling
Het Pijnteam legt uit hoe een behandeling verloopt: “Eerst geeft de patiënt precies aan waar de pijn zit. Die plek tekenen we af met een viltstift. Vervolgens brengen we een verdovende crème aan, die een uur moet blijven zitten. Na dat uur haal je de crème eraf en plak je de pleister erop. Je kunt de pleister precies in de gewenste vorm knippen.” De patiënt krijgt tijdens de behandeling paracetamol om de branderige pijn iets te verzachten. Waar weinig tegen te doen valt, is de rode plek die tevoorschijn komt als de pleister na een uur verwijderd wordt. Drie of vier dagen zal de patiënt nog enige pijn hebben, maar ondertussen blijft de door de huid opgenomen capsaïcine actief. De stof geeft de TRPV1-receptoren (die zitten op de pijnzenuwen en spelen een rol bij de verwerking van pijnprikkels)  zo veel te doen dat ze geen tijd meer hebben om neuropathische pijnprikkels door te geven aan de hersenen. Als alles goed gaat, komen de zenuwen uiteindelijk weer helemaal tot rust. De receptoren zijn in de war geraakt en worden door de capsaïcine als het ware gereset.

Bij de meerderheid van de patiënten die we tot nu toe met de pleister behandeld hebben, blijkt het aan te slaan. Mocht de pijn na ongeveer drie maanden terugkomen, dan kan de behandeling worden herhaald.

Persoonlijke benadering
Het Pijnteam kiest een persoonlijke benadering  Een week na behandeling bellen we de patiënten op om te vragen hoe het met de patiënt gaat en hoe het gaat met de pijn. Het persoonlijke contact motiveert een patiënt ook om, indien nodig, de behandeling een tweede maal te ondergaan. Het is  geweldig dat we mensen kunnen helpen die jarenlang met zenuwpijn hebben rondgelopen. Dat iemand opeens minder pijn voelt of helemaal pijnvrij is, een normale nachtrust heeft en weer aan het werk kan. Of gewoon eindelijk weer eens een spijkerbroek kan dragen.

 ‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services